Одржан је Први округли сто

IMG_3006
educirc_vestsajt-01

У среду 22.11.2023 одржан је Округли сто под називом „Глобални изазови и зелена транзиција Републике Србије“, у Универзитетском едукативном центру Gourmet Centar (https://www.gourmet-vrdnik.com/) у Врднику. Учествовали су стручњаци из различитих области: Проф. др Маријана Дукић-Мијатовић, виши саветник- Министарство просвете Републике Србије, државна секретарка; Др Младен Петреш- Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, помоћник покрајинског секретара; Др Радмила Шеровић, виши саветник- Министарство заштите животне средине Републике Србије, Београд; Стефан Симеуновић- Агенција за заштиту животне средине Републике Србије, директор; Проф. др Дејан Јовановић, управник Центра за зелену економију Универзитета у Крагујевцу; Ладеја Година Кошир-Circular Change, Slovenia, Chair of the Coordination Group of the European Circular Economy Stakeholder Platform, Brussels; Др Љубиша Конатар – Влада Црне Горе; као и учесници из Босне и Херцеговине и Шведске (Stockholm environment institute) и остали  представници државне управе и локалних самоуправа, академске заједнице, представници невладиног сектора, младих и жена, као и представници медија.

 

Први округли сто је организован у оквиру пројекта  “Циркуларна економија као модел развоја који формира нови идентитет Републике Србије – EDUCIRC2022” (број пројекта 303), који финансира Фонд за науку Републике Србије, а реализује га Универзитет Едуконс из Сремске Каменице.

Основни циљ Првог округлог стола је сагледавање глобалних изазова који утичу на имплементацију зелене транзиције у Европи, а посебно у Републици Србији, са нагласком на циркуларну економију и рурални развој. Током округлог стола формирана је Радно-саветодавна група, која je сублимирала закључке округлог стола и дала савете и препоруке за што успешнију реализацију пројектних активности, како би пројекат, осим научних исхода, дао што бољи допринос широј заједници.

Резултати округлог стола се могу сумирати у следећем:

а) Република Србија се обавезала у оквиру приступања  Европској унији за зелену транзицију и транзицију ка циркуларној економији, али наведени период ће сигурно трајати велики број година, ако не и деценија. Искуства приказана на Округлом столу су показала да транзиција ка циркуларној економији није једноставна ни лака, ни у најбогатијим земљама бивше Југославије, чак ни у Скандинавији. Округли сто је показао да се свему мора приступити веома опрезно, да се мора урадити детаљна анализа процене капацитета српске економије на циркуларност. Требало би бити веома опрезан приликом преузимања обавеза, сагледати економске, еколошке, социјалне аспекте циркуларне економије;

б) Учесници округлог стола су разменили искуства и закључили да је потребно боље повезивање свих заинтересованих страна у области транзиције ка циркуларној економији како би се остварила синергија знања и добили бољи резултати за Републику Србију;

в)  Договорени су правци даљих активности.

 

Први округли сто је медијски пропратила РТВ Војводина, а прилог је емитован током емисије „Новосадске разгледнице“ истог дана у 18.29 сати.

Прилог:

https://youtu.be/26n8wCULRIY?si=g_Z7sull9gku_aGL

 

ж